Blog

Az egészséges táplálkozásra való áttérés könnyebb, ha okosan csináljuk

2017.12.07 17:28

Vásárlási szokásaink nagyban összefüggnek táplálkozási szokásainkkal. Reggel ugyanabban a pékségben vesszük meg a kedvenc finomságainkat, munka után pedig ugyanabba az üzletbe szaladunk be megvenni a vacsorához valót, amiből aztán a megszokott ételeket főzzük meg.

Egyik napról a másikra változtatni ezen hiú ábránd lenne. Az egészséges étrendre való áttérés leglényegesebb eleme a fokozatosság. Ne legyünk türelmetlenek, adjunk magunknak néhány hónapot, hogy az új élelmiszereket és az új ízeket megszokjuk, megkedveljük.

Tűzzünk ki egy időpontot az egészséges táplálkozásra való áttérésre. Ezt megelőzően már 1-2 héttel kezdjük el leírni, hogy napközben mit eszünk, iszunk, mit nassolunk. Így tisztább képet kapunk arról, hol követjük el a legnagyobb hibákat, mire kell leginkább odafigyelnünk, ha egészségesebben szeretnénk élni.

Fontos az is, hogy egyéni igényeinkhez és ízlésünkhöz igazítsuk az átállást, amennyire csak lehet. Ha ki nem állhatjuk a kelkáposztát, bármennyire is egészséges, ne kezdjük a váltást rögtön kelkáposztás ételek elkészítésével. Főleg eleinte olyan zöldségeket válasszunk, melyekkel szemben nincsenek ellenérzéseink. A legjobb, ha többfajta zöldséget eszünk egyszerre, ehhez tökéletes útmutató a zöldségek színe. Minél színesebb a tányér, annál jobb. A különböző fajták különböző tápanyagokat tartalmaznak. Első lépésként a megszokott, kedvelt ételeinkhez adjunk több zöldséget, pl. a köret mellé tegyünk párolt zöldséget vagy a szendvicshez mindig együnk paradicsomot, paprikát. A gyümölcsök bevezetése is ugyanígy történjen. A joghurtunkba szeleteljünk banánt vagy almát, készítsük a desszerteket is friss gyümölccsel.

Együnk teljes kiőrlésű lisztből készült tésztaféléket, ne olajban süssünk, hanem inkább pároljunk, grillezzünk, üdítők és cukros italok helyett pedig a vizet és az ízesítés nélküli teákat részesítsük előnyben.

A feldolgozott élelmiszerek mennyiségét így folyamatosan egyre nagyobb mértékben fogjuk tudni csökkenteni.

Webáruház készítés